Novice


Zoals je tegenwoordig helaas in elk dier en ras tegen komt is ook de Noorse Boskat de afgelopen jaren veranderd. Dit komt door meerdere factoren. 

Zo komt het bijvoorbeeld dat dek katers te vaak zijn gebruikt en daardoor de genenpoel steeds kleiner is geworden, Polaris is hier een voorbeeld van. (Lees info NFO).
Door het vele (door)fokken en niet altijd de juiste combinaties komen steeds vaker ziektes naar voren. Denk dan aan bijvoorbeeld aan HCM, CIN en verschillende allergieën. Zelfs slecht tandvlees kan komen door lijnteelt. 

 

Het uiterlijk word ook veranderd door de hand van kattenshows. Dit is een evenement waar mensen heen gaan  met hun kat om hen te laten beoordelen, dit word gedaan door keurmeesters. Ook kun je als liefhebber hier rondlopen en alle katten bekijken.

Helaas is er, om aan alle gewenste punten te voldoen door de jaren heen al veel veranderd aan de NFO. Zo zijn de originele Noorse boskatten (Novice) kleiner/lichter, hebben een vettere/ sterkere vacht en hebben ze een grovere kop. 

Het ''nieuwe'' type noor heeft een spitzere kop, vaak een zachtere vacht (en hebben dus meer verzorging nodig) daarnaast zijn ze groter en zwaarder. 

  

 Zo heeft de natuur ze niet bedoeld.

Een paar fokkers hebben om deze reden, echte Noorse katten opgehaald uit Noorwegen.

 

Hier had de natuur nog wel het laatste woord!

 Door verschillende DNA testen kunnen zij aantonen dat onze Novice ras zuivere Noren zijn alleen dan zonder stamboom.

Ze vergroten dus de genenpoel en komt er zogezegd ''vers'' bloed. 

Met de novice proberen we een kleine stap te zetten om ziektes eruit te fokken en zo terug naar de oorspronkelijke NFO te gaan.

Een novice heeft dus geen stamboom en zal dit ook niet krijgen. Wel word hij geregistreerd in het stamboek. Het nageslacht krijgen een afstamming bewijs en na 5 generaties krijgt de nieuwe generatie wél een stamboom.

 

Ook wij willen in de toekomst ons kleine club uitbreiden met een Novice, dit moeten we wel goed aanpakkend en niet simpelweg wat doen.

Door een goede samenwerking met andere cattery’s, goed (gen) onderzoek hopen wij ook zo ons steentje hier aan mee te dragen in de toekomst.

 

 

    


Håpercatz               

Tel: +31615276229

Mail:Info@hapercatz.nl