Informtie over de Noorse boskat (NFO)


Uiterlijke kenmerken

 De Noorse boskat heeft een groot, krachtig gebouwd lichaam en een massief gebouwde botten structuur. Het duurt 3-5 jaar voordat de kat volledig uit gegroeid is. Een kater weegt gemiddeld 5-7 kilo een poes 3,5 tot 5,5. Opmerkelijk is wel dat volgens het oude standaard (Truls standaard) Katers maar 4-6 kilo wogen. Pan's Truls was zelf 4,5 tot 5 kilo.

 

De kat staat vrij hoog op zijn poten en de achterpoten zijn langer als de voorpoten. De voeten zijn groot, rond en in verhouding met de poten. De staart is lang en volledig behaard en moet minstens tot de schouderbladen reiken, echter heeft de nek de voorkeur. Kenmerkende voor de NFO zijn de knickersbockers, pluimstaart, en plukjes tussen de tenen. Ook behoren pluimpjes uit en op de oren te zitten. De kop van de NFO behoort driehoekig te zijn. 

De vacht behoort uit 2 delen. Een wollen ondervacht en een waterafstotende dek vacht, deze kan iets vettig aanvoelen. 

Karakter

De Noorse boskat heeft ontzettend leuk en speels karakter. Ze zijn van nature enorm nieuwsgierig en volgen dan ook graag wat je aan het doen bent,  en zal zich ook zonder moeite er mee bemoeien. 

het lijkt een beetje op een kleuter! Maar wel een hele gezellig want de noor is erg sociaal naar zowel andere dieren als mensen, vooral kinderen zijn ze gek op! 

 

De Noorse boskat is gebouwd om te klimmen en klimt ook zonder moeite in de hoogste boom, of bank. Hierom is het handig om een stevige krabpaal aan te schaffen waar de kat zijn gang kan gaan. 

 

Als ze een speelmaatje hebben en leuke klimpalen zullen ze niet het huishouden op de kop zetten. 

 

Naast hun sociale kant hebben ze ook een avontuurlijke kant, zo houden ze erg van buiten zijn. Een buiten ren of een afgezette tuin kan de uitkomst zijn. Zo kunnen ze wel naar buiten zonder risico's te lopen.

Verzorging

De verzorging van de NFO word vaak intensief ingeschat vanwege de ''wilde'' haren. Echter heeft een kat met een goede vacht structuur weinig verzorging nodig. Eenmaal in de week licht kammen is dan al voldoende of zelfs helemaal niet nodig. Katten met een zilver/blauw en smoke kleur hebben een zachtere vachtstructuur en deze zal dan ook sneller klitten of vilten. 

 

Het seizoen speelt een grote rol in de vacht verzorging. Zo heeft een kat in de winter minder verzorging nodig als in de lente, dan raken ze hun winter vacht kwijt. Omdat veel haren tegelijk losraken is de kans op klitten of zelfs vilten een stuk groter, extra kammen is dan wenselijk. Op de volgende plekken moet men wat waakzamer zijn: ''broekjes, ellebogen, oksels, kraag''.

 

 

 

Voeding

Voor voeding raden wij altijd een divers menu aan, wij geven onze katten Royal canin (Maine coon). Deze brokken staan altijd tot hun beschikking.
Deze brokken zijn goed voor de tanden en het tandvlees. Omdat de brok wat groter is en ze meer moeite moeten doen om ze weg te krijgen. Tevens is Royal canin hoogwaardig voer waar alle voedingstoffen in zitten die ze nodig hebben om groot en sterk van te worden. Wij geven ook vers vlees, denk dan aan: Fazant, hert, duif, eend, kalkoen, lam, kwartel en konijn. Hiernaast krijgen ze ook eendagskuikens, zo hebben ze de ene dag vers vlees en de andere dag eendagskuikens.  

Klik op de foto voor een link waar vers vlees en prooidieren bestelt kunnen worden. 


Håpercatz               

Tel: +31615276229

Mail:Info@hapercatz.nl