Geschiedenis NFO

Over de precieze oorsprong van de NFO kunnen de experts nog steeds niet over uit. Wel weten ze dat de mensen in klein Azië de eerste  mensen waren die huiskatten hielden. Er zijn Noorse schepen geweest waar de katten vermoedelijk mee aan boord zijn gekomen om de muizen tegen te gaan. De toenmalige angora -moeder van de huidige pers en Turkse angora- moest zich wel aanpassing aan het ruwe klimaat. Hierdoor kregen ze een dikke wollen ondervacht voor isolatie en een vette, waterafstotende dek haar. 
Zo ook ontwikkelden zich de zogenaamde broekjes en de pluimpjes tussen de tenen die functioneerden als sneeuw schoenen.

Omdat het de gewoonste zaak van de wereld was dat er in de bossen en boerderijen katten liepen met halflang haar werd het ras niet erkent. Hier kwam verandering in doordat de NFO steeds minder gezien werd waardoor men bang was voor het uitsterven van het ras.

Zo heeft een kleine groep mensen de Norsk rasakattlubbers Riksforbund (NRR) opgericht in 1963 en gericht fok programma opgezet.

 

Voor het zover was moest er een ras standaard komen, waar het duidelijk werd beschreven wat een nfo behoort te zijn. Aan de hand van een ras standaard kan een fokprogramma worden opgezet. Hiervoor werd Pan's Truls het toonbeeld, zijn eigenaresse Egil en Else Nylund van cattery Pan's  heeft samen met 2 keurmeesters (Stein bauer en Edel Runaas) zo het standaard vast gezet.

 

Een andere kater, genaamd genaamde Pan's Polaris is ook mede de basis voor het ras geworden. Vanwege de weinige geregistreerde katten is Polaris (te) vaak ingezet voor de fok. Om deze reden kom die je de naam Polaris eigenlijk altijd tegen in een stamboom. Hoe vaak verschilt per kat. Erfelijke aandoeningen en allergieën kunnen voortkomen vanwege de lijnteelt die met het vele fokken is ontstaan. 

Omdat Pan's Polaris een derde van zijn staart wit had (uiteinde) word tot op de dag van vandaag sproken over een polaris punt, als het puntje van de staart wit is.

 

Om een (katten) ras op te bouwen heb je aardig wat katten nodig om de genenpoel zo groot mogelijk te houden. Genetische variëteit is belangrijk ter voorkoming van (inteelt) problemen die zich uiten in gezondheidsproblemen. 

Om deze reden mensen uit het hele land opgeroepen om contact op te nemen als zij een kat hadden die voldeed aan de beschrijving van de NFO. In het begin was dit vooral mond-tot-mondreclame. De eigenaren werden dan bezocht door de vereniging om te kijken of het inderdaad om een NFO ging. Hierna kwamen er steeds meer meldingen waardoor er 1 trefpunt werd gemaakt waar eigenaren naar toe konden gaan. Hier kwam een honderdtal ongeregistreerde katten op af, daarna ging het snel.

 In 1975 werd de Norsk Skogkattring opgericht. 


Håpercatz               

Tel: +31615276229

Mail:Info@hapercatz.nl